• Banden onder een recreatievoertuig worden zwaarder belast dan onder een auto. Vergeet daarom niet uw banden te laten controleren voordat u de weg oprijdt. U moet er toch niet aan denken dat u een klapband krijgt, terwijl u op weg bent naar uw vakantieadres?

  Met onderstaande tips gaat u veilig op weg èn gaan uw banden langer mee:

  1. Rijd op de juiste bandenspanning.

  Bij een verkeerde bandenspanning kunnen banden oververhit raken tijdens het rijden. De kans op een klapband is dan groot. En als u met een te lage bandenspanning rijdt, dan is uw rolweerstand groter waardoor u dus ook meer brandstof gebruikt. De juiste spanning verschilt per aanhanger, belading, bandenmaat en bandentype. Vraag bij GJ banden wat de juiste bandenspanning is voor uw voertuig.

  2. Dek de banden van uw recreatievoertuig op de camping of in de stalling af.

  Uw caravan staat tijdens de vakantie meestal de hele dag in de brandende zon. Eén ding is zeker: de band veroudert eerder door ozon, UV-straling en hoge temperaturen dan dat hij slijt door veel gereden kilometers. Dek daarom uw banden af, dit kan door bijvoorbeeld een stuk karton ervoor te zetten.

  3. Verdeel de lading van uw voertuig gelijkmatig en volgens de voorschriften.

  Dan voorkomt u overbelasting van één van uw banden.

  4. Besteed niet alleen aandacht aan de banden, maar ook aan de remmen, koppeling, verlichting, vering en de schokdempers.

  Een auto heeft behoorlijk te lijden onder het trekken van een recreatievoertuig. Slechte schokdempers veroorzaken bijvoorbeeld een instabiele combinatie.

  5. Controleer het draagvermogen.

  Het maximale draagvermogen speelt niet alleen een rol bij de keuze van banden. Ook bij de wielkeuze moet u rekening houden met de maximale aslast. Vraag ernaar bij uw bandenspecialist.

  6. Verhoog de bandenspanning tot maximaal 3,5 bar als uw recreatievoertuig de stalling ingaat.

  Of stal deze met de wielen van de grond. Zo vermindert u ‘flat-spotting’. Dit is slijtage aan een kant van de band (vlakke kant) die ontstaat door het lange stilstaan in de stallling. Flat-spotting veroorzaakt trillingen als u rijdt.

  7. Stal uw recreatievoertuig koel, donker en in een omgeving die wordt geventileerd.

  Zo gaat u veroudering van de banden tegen. Het rubber droogt namelijk uit door ozon, UV-straling en hoge temperaturen.

  8. Zorg dat u een bandenspanningscontrolesysteem (TPMS) heeft.

  Deze controleert uw bandenspanning automatisch en geeft u een waarschuwing als de bandenspanning te laag is. Vraag bij GJ banden uw bandenspecialist naar de mogelijkheden.

  9. Laat uw banden jaarlijks controleren als ze 6 jaar of ouder zijn.

  Na 6 jaar neemt, afhankelijk van het gebruik en de opslag, de kans op uitval van de band sterk toe. Ook al rijdt hij ‘weinig’ kilometers. Na 10 jaar kan de band er op het oog zelfs nog prima uitzien. Maar schijn bedriegt soms. Juist daarom is het van groot belang om de banden bijtijds en regelmatig goed te laten controleren en zo nodig te vervangen. Wij adviseren u uw banden uit voorzorg uiterlijk na 10 jaar vervangen.

  10. Vergeet niet uw reservewiel te controleren!